Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking lijdt aan een immuun-gemedieerde aandoening (IMD). Veel van deze ziekten kunnen niet genezen of voorkomen worden, maar zijn opmerkelijk gevoelig voor therapieën die B-cellen als doelwit hebben. Deze afweercellen spelen een cruciale rol in het ziekteproces dat ten grondslag ligt aan veel IMDs en verschillende kankertypen. Door onze aandacht te richten op de B cel zullen we beter begrijpen waarom B cellen ontsporen en hoe ze precies bijdragen aan de verschillende ziekten. Door ziekte-overstijgend onderzoek vanuit meerdere medische disciplines in een Nederlands B cel consortium te bundelen zullen we de behandelingen van goed-gedefinieerde B-cel ziekten verbeteren.

B-cellen zijn belangrijke witte bloedcellen in onze afweer tegen ziekmakende-indringers, onder andere omdat deze cellen antistoffen produceren die beschermen tegen infecties. Soms gaat het echter fout, dan richten deze cellen zich op lichaamseigen weefsel. In dat geval noemen we deze B-cellen “auto-reactieve B-cellen” en de antistoffen “autoantistoffen”. Normaal gesproken worden auto-reactieve B-cellen op tijd uit het lichaam verwijderd door middel van “checkpoints” voor B-celactivatie en deling. Alleen wanneer deze “checkpoints” worden doorbroken zal er een auto-reactieve reactie kunnen ontstaan. Vergelijkbare “checkpoints” worden doorbroken bij het ontstaan van kwaadaardige B-cel pathologie zoals bij chronische lymfatische leukemie of B-cel lymfklierkanker, waarbij een B-cel ongeremd kan blijven delen en leven. Naast de bestudering van niet goed-functionerende “checkpoints” in B-cel gedrag en ontwikkeling is er gemeenschappelijk belang optimaal gebruik te maken van de kennis van gerichte B-cel-therapie van autoreactieve en maligne B-cellen.

Het Netherlands B cell and antibody Network heeft als doel het gedrag van ontspoorde B-cellen (auto-reactief en maligne) in een ziekte-overstijgende context te bestuderen om uiteindelijk de effectiviteit van therapie te kunnen voorspellen en verbeteren.

Meer over het afweersysteem weten? De Nederlandse Vereniging voor Immunologie legt het uit.